Het is allang geen geheim meer dat gemeenten hun inwoners nog beter kunnen bedienen door slim gebruik van data. Maar hoe je daadwerkelijk tot deze waardevolle inzichten komt is een ander verhaal. En dat verhaal kan jij heel goed vertellen!

Als ervaren data analist met een sterke visie op de inzet van data ben jij voor zowel klanten als collega’s het aanspreekpunt. Je bent een drijvende kracht in projecten en informatievraagstukken, zowel technisch als adviserend. Met jouw uitgebreide kennis kijk je verder dan slechts de antwoorden op een vraagstuk. Je ziet verbanden en weet deze te vertalen in inzichten die het verschil maken voor onze stad.

In de rol van data analist schakel jij binnen en buiten de organisatie met verschillende stakeholders. Om hierin succesvol te zijn is het belangrijk dat jij een goede beheersing van de Nederlandse taal hebt in woord en geschrift.

 
Wat ga je doen?
Je analyseert de groeiende hoeveelheid informatie die beschikbaar is binnen en buiten de organisatie. Het gaat daarbij om heel diverse soorten data, zoals geografische informatie, onderzoeksresultaten en klachtenmeldingen. Je werkt hierbij samen met een data adviseur, databeheerders en gebruikers uit de hele organisatie en werkt zelfstandig en in samenspraak informatieproducten uit. De producten waaraan je werkt zijn erg divers, denk hierbij bijvoorbeeld aan een monitor voor een gezonde leefomgeving, een dashboard assetmanagement, het in beeld brengen van biodiversiteitsmogelijkheden in de stad en het meewerken aan de omgevingsvisie.

Met jouw expertise maak jij voor collega's de data inzichtelijk en draag je bij aan data bewustwording.
Als data analist gebruik je allerlei data voor het geven van advies en aanbevelingen. Mede hierdoor lever je een maatschappelijke bijdrage voor verschillende projecten.

Dordrecht ziet het groeiende belang van data en investeert in de aankomende tijd met de uitbreiding van datacapaciteit.

Enkele voorbeelden van uitgevoerde projecten in de stad zijn:
 • Textmining op wateroverlastmeldingen, waarbij de gemeente beter in staat is die plekken in de stad aan te pakken om verdere overlast voor inwoners te voorkomen.
 • Treetracker, waarbij we met innovatieve toepassingen verkennen om werkefficiëntie op het gebied van bomen te bereiken en kwalitatieve informatie over bomen in data te vangen.
 • Monitor woningbouwproductie, waarbij de gemeente beter in staat is te monitoren wat we waar bouwen en inzicht krijgt waar de woningbouwproductie mogelijk te versnellen of bij te sturen is.

Op basis van jouw analyse kunnen concrete acties genomen worden om waarde te creëren voor de stad. Als data analist ben je verantwoordelijk voor de beschikbaarheid, kwaliteit en consistentie van data analyses en datavisualisaties hiervan, aansluitend bij de behoeften van de organisatie, ter ondersteuning van de besluitvorming.

Je bent in staat om het data- en applicatielandschap eigen te maken en te bouwen aan een netwerk van collega's in de organisatie. Aan de hand van lopende praktijkvraagtukken rol je hier steeds verder in en krijg jij de kans om jezelf verder te ontwikkelen op dit vlak. Jij maakt het succes door met enthousiasme aan uiteenlopende informatieproducten te werken. Zowel door dit uit te dragen naar je collega's, als achter de schermen te werken aan verbetertrajecten draag je bij aan een meer datagedreven gemeente! Jouw verbeter- en innovatievoorstellen doen ertoe!
 
Wat neem je mee?
 • Hbo werk- en denkniveau;
 • In de rol van data analist schakel jij binnen en buiten de organisatie met verschillende stakeholders. Om hierin succesvol te zijn is het belangrijk dat jij een goede beheersing van de Nederlandse taal hebt in woord en geschrift.
 • Je hebt affiniteit met techniek, statistiek, ICT en/of data;
 • Je hebt kennis van het gebruik van Business Intelligence tools (zoals Tableau of Power BI), ArcGIS en ETL-tooling (FME), daarnaast ben je bekend met talen R en/of Python. Waar kennis nog ontbreekt ben je bereid dit te leren;
 • Je werkt proactief, zelfstandig en oplossingsgericht;
 • Je krijgt energie van het (indirect) leveren van een bijdrage aan de maatschappij.
Waar kom je te werken?
Met samenwerken bereik je meer dan alleen
In de regio van de Drechtsteden werken we met zes andere gemeenten en enkele andere organisaties samen op het gebied van data. Concreet betekent dit dat je veel samenwerkt met regionale partijen zoals de Centrale Distributie Voorziening, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, Smart Data Center Drechtsteden, Gemeentebelastingen Drechtsteden en het Onderzoekscentrum Drechtsteden. Data-samenwerkingsvormen zullen in een vernieuwde organisatiesetting per 1 januari 2022 (Servicegemeente Dordrecht) versterkt gaan worden: Samen Slim Vooruit!

Je komt te werken in het cluster Versterking Bestuur en Organisatie (VBO) onder kernteam Organisatie & Bedrijfsvoering; onderdeel van dit team zijn Adviseurs Data, Informatiemanagement en –beveiliging. De uitdaging van het cluster is om krachtig en deskundige advisering op uiteenlopende vraagstukken te combineren met heldere kaderstelling, alert toezicht en uitstekende dienstverlening. Wij werken samen vanuit het principe van zelforganisatie. Het team bestaat uit gedreven professionals met verschillende achtergronden. Er heerst een gevoel van samenhorigheid en het hebben van een gezamenlijke missie, terwijl er ook voldoende ruimte voor humor en gezelligheid is.
 
Wat bieden we jou?
Wij belonen je inzet. In de eerste plaats met een inspirerende werkomgeving, collega’s die waarde hechten aan een goede onderlinge samenwerking en een baan met impact waarin jij invloed hebt op de data infrastructuur van Dordrecht.

Daarnaast krijg jij:
 • een arbeidsovereenkomst voor één jaar voor 36 uur per week met zicht op een vast contract bij goed functioneren;
 • een salaris van maximaal € 4.494,- bruto per maand (functieschaal 10, cao gemeenten) bij een 36-urige werkweek. Het exacte bedrag is afhankelijk van opleiding en ervaring;
 • maandelijks bouw je een individueel keuzebudget op van 17,05% over je brutosalaris. Dit kun je inzetten voor bijvoorbeeld de inkoop van extra vrije dagen, het gebruik van de fietsregeling of als extra loon;
 • fijne collega’s die er voor je zijn als het mee- en tegenzit;
 • studiefaciliteiten; je bent de regisseur van jouw eigen ontwikkeling, bijvoorbeeld door het volgen van een opleiding of cursus;
 • flexibele indeling van je werktijden, thuiswerkdag of -dagen. Als het past binnen je agenda, is dit mogelijk.
 • verlofregelingen, zoals ouderschapsverlof en zorgverlof;
 • goede pensioenregeling bij ABP;
 • een flinke portie regie over je werk-/privébalans: zo kun je verlofuren (ver)kopen;
 • waardering voor frisse ideeën en een kritische houding;
 • ruimte om te groeien en te experimenteren;
 • verantwoordelijkheid en vertrouwen.
Reageren of meer weten?
Wij hopen dat je enthousiast bent geworden om met ons te werken aan Dordrecht als data stad!
Als je enthousiast bent solliciteer dan zo snel mogelijk via onderstaande button. Reageren kan tot 31 januari a.s. maar zodra we een geschikte kandidaat gevonden hebben, sluiten we de vacature.

Wil je eerst meer informatie voordat je solliciteert over de functie, neem dan contact op met Roeland van der Gugten, Data Adviseur via 06-40106353. Als je meer informatie wil over de procedure, neem dan contact op met team Werving en Selectie, via 078-7708030.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld! Met deze vacature werven wij zelf onze nieuwe collega. Commerciële telefoontjes van bemiddelingsbureaus hebben daarom geen zin.