Als Strateeg Sociaal Domein bij de gemeente Dordrecht heb je een integrale kijk op het Sociaal Domein en ben je hierbinnen breed inzetbaar. Er spelen veel maatschappelijke vraagstukken in het Sociaal Domein. Je vingers jeuken om hiermee aan de slag te gaan.  De komende tijd ga je aan de slag met de onderwerpen Armoede en Bestaanszekerheid. Het thema Bestaanszekerheid is een actueel en integraal beleidsthema waarbij verschillende thema's in het Sociaal Domein aan de orde komen.

Jij maakt het verschil in deze functie door jouw brede kennis en ervaring van het gemeentelijk sociaal beleid in combinatie met jouw hoge mate van realisatiekracht, betrokkenheid en adviesvaardigheden. Gezien je primaire inhoudelijke taak en focus zien we dit in het bijzonder op het gebied van de Participatiewet, minimabeleid en gemeentelijk armoedebeleid. Je hebt een goed beeld van de consequenties van de verschillende keuzes die gemeenten kunnen maken binnen de kaders van de wetgeving en weet deze naar bestuurlijke adviezen en de uitvoering te vertalen.

 
Wat ga je doen?
Als Strateeg ben jij voor Dordrecht een stevige en ervaren sparringpartner rondom jouw inhoudelijke dossiers. Je bewaakt de grote lijnen van de opgaven binnen het Sociaal Domein, in de eerste periode met name vraagstukken die betrekking hebben op het thema Armoede, Schulden en Bestaanszekerheid. Dit betekent dat jij de komende jaren een belangrijke bijdrage levert aan (1) het lokaal armoede en schuldenbeleid, (2) de beleidsonderdelen binnen het kader van Bestaanszekerheid en (3) het implementeren hiervan bij betrokken uitvoeringspartners.

Je fungeert als belangrijk aanspreekpunt voor het college, griffie en de gemeenteraad.
Binnen de gemeentelijke organisatie leg en onderhoud je verbanden met andere beleidsterreinen en profileer je de actuele opgaven waar we als team aan werken. Je bent een herkenbaar en laagdrempelig contactpersoon vanuit de gemeente voor belangrijke stakeholders in de stad, zowel op bestuurlijk als op uitvoerend niveau.


Met jouw kennis op het gebied van Armoede en Schulden en jouw realisatiekracht ga je aan de slag met het positioneren van het thema Armoede en Schulden. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor het ontwikkelen van doelmatige plannen, beleid en instrumenten in het sociaal domein en de vertaling naar de praktijk. Daarnaast ben je sterk in het signaleren van relevante sociale, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen en vertaalt deze naar een integraal en strategisch advies richting management en bestuur.

Je kent het verhaal achter de cijfers, kijkt met de organisatie mee naar voren, steeds met het oog op het bereiken van maatschappelijke effecten voor inwoners, ondernemers en instellingen. Je zorgt voor regie op cruciale beleidsterreinen binnen het Sociaal Domein en politiek en bestuurlijk gevoelige dossiers.
 
Wat neem je mee?
Dankzij een duidelijke visie en de kunst om je niet te laten leiden door de waan van de dag, heb jij een voorbeeldrol naar anderen. Jij hebt als Strateeg het vermogen om vooruit te kijken en begrijpt wat er nodig is om via strategische plannen gewenste doelen te bereiken. Je treedt daarin autonoom op en durft kritisch te zijn op momenten dat het van je gevraagd wordt. En omdat je bekend bent met de wereld van bestuurlijke advisering, begrijp jij welke taal je moet spreken om dingen gedaan te krijgen. Je hebt het vermogen om goed samen te werken door alle lagen van de organisatie heen en bent in staat om een breed netwerk op te bouwen en te onderhouden. Verder neem jij het volgende mee:
  • Je hebt academisch werk- en denkniveau;
  • Je hebt meerdere jaren relevante ervaring in een complexe omgeving; bijvoorbeeld als (strategisch) adviseur op het terrein van gemeentelijk Sociaal Domein;
  • Kennis van de participatiewet, armoedebeleid en minimabeleid;
  • Je bedenkt creatieve oplossingen voor uitdagingen die je tegenkomt in je werk;
Voldoe je niet aan alle competenties, maar voel jij je wel een passende kandidaat voor deze functie, dan ben je ook van harte uitgenodigd om te solliciteren.
 
Waar kom je te werken?
Je komt te werken binnen het grotere zelfsturende team Zorg en Ondersteuning (Cluster Stad). Je gaat eerst aan de slag met het in 2018 door de raad vastgestelde programma "Samen tegen Armoede" als belangrijkste uitvoeringskader binnen het team Armoede en Schulden. Dit zelfsturende team bestaat uit 4 collega's en is als programmateam onderdeel van het grotere kernteam Zorg en Ondersteuning. Het kernteam is je thuisbasis, waarin je samen met jouw betrokken collega's werkt aan verschillende dossiers in het Sociaal Domein, zoals beschreven in het Wmo beleidsplan 2020-2023.

De gemeente moet op het gebied van bestaanszekerheid een aantal belangrijke, strategische keuzes maken waar mogelijk behoorlijke financiële consequenties aan vast zitten. Deze moeten ook nog eens goed zijn aangesloten op ander beleid zoals onderwijsbeleid en arbeidsmarktbeleid. Deze keuzes moeten hun beslag krijgen in de komende 3 á 4 jaar. Het is daarom belangrijk dat jij als strateeg kennis en ervaring meeneemt met gemeentelijk armoedebeleid, minimabeleid en de Participatiewet.
 
Wat bieden we jou?
Jouw werk is meer dan alleen een salaris. Je draagt bij aan een gezonde stad Dordrecht. Daar zetten wij graag goede arbeidsvoorwaarden tegenover, zoals:
  • een arbeidsovereenkomst voor de duur van 1 jaar voor 32 of 36 uur per week, met de intentie jou na 1 jaar een vast contract te bieden bij goed functioneren.
  • salaris van maximaal € 5.872,- (salarisschaal 12, cao gemeenten) bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. Je exacte salaris is afhankelijk van je opleiding, kennis en ervaring.
  • een individueel keuzebudget van 17,05% van je bruto jaarsalaris. Je bepaalt zelf hoe en wanneer je jouw IKB budget (inclusief vakantietoelage en eindejaarsuitkering) besteedt
  • opbouw van een keuzepensioen via ABP.
  • een tegemoetkoming voor gemaakte reiskosten.
Wij investeren in opleiding en ontwikkeling van onze medewerkers. Wij zorgen er samen met jou voor dat jouw talent optimaal benut wordt. Er is alle ruimte om nieuwe uitdagingen op te pakken en zo je profiel te verbreden. Samen met de andere teamleden geef je invulling aan de werkwijze van het team. Daarnaast werk je op veel dossiers samen met de regio Drechtsteden, waardoor je je netwerk vergroot. Wij zorgen er samen voor dat je het beste uit jezelf gaat halen!
 
Reageren of meer weten?
Is deze baan iets voor jou? Wij ontvangen graag jouw reactie, waarin je aangeeft wat jouw drive is, wat jou inspireert in deze functie en waarom we juist jou nodig hebben om deze functie tot een succes te maken. Solliciteren is zo gebeurd, klik op de button “Solliciteren” en stuur je cv en motivatie in.

Als je vragen hebt over de inhoud van de vacature neem dan contact op met Mireille Henderson (Programmamanager BW&O) via 06 40489341. Voor inhoudelijke vragen over de procedure mag je contact opnemen met Marga Rijsdijk (Teamleider HR) via 06 10931340.